Hortensia

Hortensia - blomsten der gør hverdagen både farverig og glad

En fantastisk plante der beriger os med et væld af farver fra juni og til eftersommeren.

I vintermånederne kan vi opleve de tørre blomsterstande stå smukt knejsende med rimfrost og sne.

Hvilken af de mange Hortensia skal jeg nu vælge til min have eller krukke?

Du skal vælge den Hortensia du syntes er smukkest og vil give dig glæde lige der hvor du tænker den skal plantes.
Det kan være farverne der tiltaler dig mest eller måske sorten. Mange gange falder vi jo også for fristelsen til impulskøb når gartnerier og supermarkeder har lange boder med farvestrålende Hortensia til "små penge".
Det er dog vigtigt at planten ser sund ud med saftfyldte og kraftige blade. Medmindre du blot ønsker en plante til sommerens krukke så kig efter at planten også er velegnet til udplantning.

Hvor er den optimale placering?

Du skal selvfølgelig allerhelst have din Hortensia der hvor den glæder dig mest i det daglige. Selv om planten foretrækker at stå i halvskygge, ja så betyder et plantested med sol hele dagen at du må være ekstra opmærksom på at den bliver vandet godt.
Er valget at plante i krukke fremfor direkte i jorden så kræver det også mere opmærksomhed ved pasning - især vanding.
Når du har bestemt hvor der skal plantes Hortensia bør du vurdere om det er optimalt i forhold til vind og vejr. For megen vind kan give den planten skader og hæmme væksten. Det betyder jo meget hvis du ønsker at planten skal blive meget stor og fyldig. 

Hvornår er det bedst at plante Hortensia?

Det er bedst at plante i efteråret hvor jorden er let fugtig og frosten er ikke lige om hjørnet. Planten er ikke mere i vækst og skal derfor ikke bruge energi på at vokse og sætte blomster.
Selvfølgelig kan du plante om sommeren, men igen skal du være meget omhyggelig med vanding.
Start med at sætte planten (uden potte) i en spand vand og lad den trække godt medens du gør plantestedet klar.
Ofte taber en nyplantet Hortensia lidt af sin pragt, men får roden godt fat så kommer planten sig hurtigt.

Bedst egnet plantejord og dybde?

Farven på mange Hortensia-arter er et spejl af jordforholdene.
Ønsker du en dejlig blå farve skal jorden være sur og ønsker du den lyse røde farve skal jorden være basisk. Har du et kæmpestort bed med Hortensia kan du fremelske en stor variation i farverne ved at gøre mindre områder sure og mindre områder basiske.
Du skal plante så dybt at rødderne ikke klemmes og der skal være plads til ny nærings rig jord.
Selv bruger jeg med stor succes spagnum (har en PH. på ca 5-6,5). Du kan lave en blanding af halv spagnum og muldjord eller som du har lyst at eksperimentere med. 

Tåler planten at tørre ud?

Nej ingenlunde. Bladene begynder at krølle og blomsterhovederne begynde at hænge.  Giv straks  førstehjælp når du ser det ellers vil skaden blive uoprettelig.

Hvad skal jeg give af gødning?

Det enkle er ar at give dine Hortensia hvergangs gødning flere gange hen over blomstrings perioden. I foråret og efteråret giver du dine Hortensia en god nærings rig gødning. Fx ECOstyle Rhododrendron og Hortensiagødning.
Du skal naturligvis være opmærksom på fænomenet med at kunne påvirke farven på enkelte sorter af Hortensia med gødningens art.
Bruger du fx NPK så holder du bedst på den rosa farve ved at bruge fx NPK 25-10-10 og den blå farve ved at bruge NPK 25-5-30

Kan jeg ændre farven på en Hortensia?

Enkelte Hortensia kan skifte farve alt efter jordbundsforholdene. Er jordbundsforholdene basiske med en PH på ca 7 får du lyserøde farver og med en PH på ca. 5 er jorden mere syreholdig og derved giver blå blomster. Der findes ligefrem en ”Blå kur”indeholdende Aluminium til farve ændring.
Mere basisk jord fremkommer med tilsætning af kalk og derfor vil jævnlig vanding om sommeren tilføre kalk til jorden medmindre du bruger regnvand. Det giver en fantastisk smuk plante når hele farvespektret fra lys rød til blå ses i den samme plante.

Du kan evt. teste din jord med en PH- jordbundsstik fra ECOstyle.

Kan jeg flytte en Hortensia?

Selvfølgelig kan du det. Det gælder dog her som ved plantning at du bør vente til efteråret. Vær forsigtig når du graver den op så ikke de fine og sarte rødder tager skade. Sørg for god vanding.

Kan og skal jeg beskære en Hortensia?

Det kommer helt an på hvilken sort du har plantet. Beskæring er ofte kun nødvendig for at holde en flot form på planten.
I det sene forår skal du derimod fjerne de visne blomsterstande fra sidste sommer. Du klipper af ned til det øverste bladsæt.

Enkelte typer kan tåle at blive beskåret helt ned. Jeg har selv haft held med at beskære en alt for stor Hortensia af typen AnnaBelle helt ned og samtidig dele rodknolden over med en spade for at få flere planter til haven. Det gik rigtig fint, men der går lige en sæson eller to inden der igen er flotte blomsterstande.

Det anbefales at orientere sig grundigt ud fra plantens mærkeseddel når du køber din Hortensia

Tåler en Hortensia frost?

Har du plantet direkte i jorden og har rødderne godt fat efter et par år så tåler Hortensiaen frost. Er planten derimod fra sæsonen og stadig lidt sart er det vigtig at du skåner den med granris pakket rundt om.
Det samme gælder hvis din Hortensia er plantet i en krukke. Dæk planten til med granris og svøb gerne lidt isolering om potten.

  

Jeg er på ingen måde nogen "havenørd", men Hortensia er bestemt en af mine blomstrende favoritter.
Ovenstående tekst er egen erfaring og uddrag samlet fra flere sider på nettet om Hortensia.
Her kan du også finde meget mere hvis du vil helt i dybden med din viden.

Plantorama.dk
Husplushave.dk
Blomsterverden.dk
​Have-siden.dk