Korea – april 2015

Det har været en fantastisk rejse. Et er at Seoul i den grad er spændende at besøge, men det vidste vi jo fra besøget i 98.

    

Det mest fantastiske denne gang har været at opleve Maria’s møde med sin Koreanske  familien. At opleve den glæde begge parter viste ved at “have fundet hinanden” efter snart 32 år. Det vil blive til gensidig og varig glæde for alle.
At opleve dette møde vil altid være en stor, stor gave jeg har fået og den vil for evigt være i mit hjerte med taknemmelighed.

Der er fældet mange rørte tårer og jeg har ikke ord som kan dække min taknemmelighed til alle, specielt Maria,  for at have været med på denne tur.
Derfor blot et fra hjertet: “kam se ham ne dar”  eller på koreansk:  감사합니다

14 april
Søndag oprandt og kl 13.20 lettede vores fly med skift i Helsingki.  Mange timer i luften der gik med læsning, spisning, filmvisning og lidt elendig søvn. Ømme og trætte ben  af alt for lidt bevægelighed.Vi kom godt frem og  blev mødt af familien som er den direkte årsag til besøget.

Efter en dejlig frokost mandag formiddag fik vi alle 4 en tiltrægt lur. Jeg sov 3 timer. Det var skønt men kostede jo selvfølgelig at det blev svært at sove igen til nat. Vigtig var det dog at være frisk idet vi skulle til koreansk middag kl.19.  Meget lækkert.

Vi bor på et fint hotel med ualmindelig meget automatisk træk og slip. Korea og Japan er foregangslande for både brugelig og ubrugelig teknik. Der er en lækker tagterresse med pool. Har ikke set den. Det både regner og er temmelig koldt lige nu.

Kvarteret er ikke så levende som omkring Hamilton men vi fandt et lille sted for vores godnatdrink.

Idag har vi tre kvinder været med u-bane rundt og bl.andet besøgt Hamilton kvateret og spist dejlig koreansk mad der. Da vi returnerede til eget u-banestation var vi ikke helt skarpe i at få vendt fødderne den rigtige vej mod hotellet. Det blev en m.e.g.e.t lang travetur i den vi nåede hjem.

Der er blevet indkøbt lidt gaver til andre og os selv, men det skal nok blive til mere. I morgen skal vi på tur til Kejserpaladset med familie guide. Når det bliver mørkt skal vi med tovbanen til tops i tårnet. Det må I høre om senere.

Hilsen for denne gang, Lilly

15 april
Det var en kold dag igår så jeg valgte at starte dagen med at købe en varm bluse. Det hjalp for solen kom og det har været dejlig vejr idag.

Før middag tog vi til Kongens Palads og var med på en guidet tur. Selv om det var en engelsk guide forstod jeg ikke et klap, men det var fantastisk at se hele paladset og forestille sig hvordan de har levet der. Fx Kongen og alle konkubinerne ?. Noget er tiden jo gået med og hvad mon der blev af alle børnene. Jeg skal vist finde en bog på dansk og læse lidt om det.

Vi fik følgeskab af en del af familien og sammen var vi op i “tårnet”.  De fleste kender det fra Berlin. Det er det samme her, dog ikke med restaurant. Turen op til tårnet, der ligger på en bjergtop, foregik med svævebane. Det var en god oplevelse. Udsigten var OK taget i betragtning det var diset.

Det virker næsten som om alle koreanere har egen bil. Det er uhyggeligt  så mange her er, men trafikken glider stille og roligt og der ingen dytten og båtten. Og alle  bilerne er store og ser nye ud. Ikke store gamle skrammede kasser. Ved godt det ikke er danske priser de handler til, men alligevel.

Tognettet er også stort og yderst velfungerende. Der kommer tog HELE tiden.

16 april
Vi to mostre tog u-banen ( vi er godt rutinerede nu). Vi skulle paa marked. der hviler en tung byrde paa mine skuldre for det hjalp forleden paa vejret at jeg havde faaet koebt en varm bluse, men nu trak det op til uvejr igen. Jeg har reddet vore vejr paa maalstregen med hele 4 bluser med lange aermer og er flot troeje. Har ogsaa allerede set det bliver sol og 18 grader imorgen.
Har stadig lidt dollers tilbage at veksle og det i sig selv er en skoen fornoejelse. De bukker saa hjerteligt i banken og da jeg var der anden gang fik jeg en gave. Moster koebte lange bukser i massevis saa hun har ogsaa bidraget til godt vejr.

19 april
Så må det være tid at berette lidt igen. Se bort fra gramatiske vendinger der ikke er for gode og andre småfejl. Synes det er svært med en tablet.

Igår, lørdag blev vi hentet ved hotellet hen på formiddagen. Første stop var en Koreansk Landsby en del syd for Seoul. Undervejs mødtes vi med flere fra familien og en tolk. Ellers er der en engelskkyndig i familien men hun var optaget af andet denne weekend.

Det var et fantastisk sted at opleve og vi var også til en ægte bryllups seremoni undervejs. Solen skinnede fra en skyfri himmel. Stedet kan sammenlignes lidt med Den Gamle By. Specielt for Maria var det en meget bevæget tur da hun blev præsenteret for mere familie.

Som vanlig en super forplejning og hjertelighed vi bliver mødt med fra familien. Næste stop var middag. Ikke samme sted som forleden aften men samme koncept. Et kæmpestort tag-selv bord med ALT.

Også her støder der mere familie til så der er meget historie der skal holdes styr på. Det er virkelig en speciel tid for Maria. Og I kan glæde jer at at hun fortæller.

20 april
Idag har vi så skiftet hotel og er nu mere i centrum. Måske er det en nedgradering vi er flyttet til. Her er ikke automatisk træk og slip, men mest mangler vi plads til vores bagage uden vi skal kravle på gulvet. Nå pyt vi skal jo dybest set kun sove her.

Vi bor tæt op af et af de utallige markeder og har da også tilbragt en del eftermiddagstimer der. Små bitte stande/butikker der stort set alle handler med samme. Her er der meget tøj, men vi har vist fået købt rigeligt for nu er vi blevet lovet 3 dage med sol. Dejligt. Mange af standene er “åbne” bagtil således at man bare fortsætter længere og længere ind til en masse nye stande og ved hver sidder en sælger. Syntes det må være en hård og hengemt tilværelse de fører.

Senere tog vi igen på marked og fik et lækkert måltid mad ved en af de mange små gadekøkkener. Hvornår i aften det sidste køkken lukker ved jeg ikke men formentlig omkring midnat. Gadekøkkenerne er alle mobile og de kommer først og starter op omkring kl. 17.

22 april
Tirsdag tog vi alle 4 til Itiawon så tidligt at vi kunne spise frokost der. Itiawon er jo ved det gode gamle Hamilton hotel. Turen gik straks ned i de små gader. Dels husker vi lidt fra ..98 og dels var vi piger der jo i sidste uge. Selv om solen skinner rigtig dejligt er det med at kunne sidde udendørs ikke rigtig slået igennem her. Det lykkedes dog til sidst og senere så vi endnu et sted hvor vi kunne nyde en kold øl/sodavand. 

Middagen skulle indtages på en mexikansk restaurant hvor der sammen med 2 fra familien var bestilt bord til os. Det var en sjov og spændende oplevelse. Bagefter tog Mette og jeg til vores hotel medens de andre gik i byen for en godnat drink.
Vi klarer jo fint det med at forstå systemet i deres u-bane og der kunne vi i DK godt lære meget.

Jeg havde fået en til at skaffe en deuts-voman (eller hvordan det nu staves) så den havde vi med på “slæb” godt pakket i en solid kasse. Idag har Mette og jeg så været på posthus for at sende den hjem. At komme på et posthus er også en stor oplevelse. Her er masser af personale og de har virkelig tid til at hjælpe. Nu var den pakket ind så vi skulle ikke gøre yderligere, men så at den ene ende af posthuset var med alt tænkeligt til indpakning. Gratis, du skulle blot selv gøre det.

I morgen skal vi ud til familien at bo. Dvs i et gæstehus de kan låne. Og forløbig er det planlagt at vi skal se moderen laver er typisk ret – Bulgogi.
På lørdag skal vi så lave en dansk ret.

23 april
Så har vi pakket og her til middag bliver vi hentet. Vi skal jo bo den sidste periode i et gæstehus familien har fundet til os i nærheden af dem. Og der er ikke netforbindelse så dette er formentlig det sidste blogindlæg inden turen går hjem.