Det er hverken en madblok eller kogebog du finder herunder. Det er blot et par favoritter blandt utallige.
Marengs af kikærtevand – opskrift fra dr. Oetker
Vandet fra en dåse kikærter (400 gr).1/4 tsk hvidvinseddike1 knsp. salt
Piskes kraftigt i mindst 10 minutter,
3 dl flormelis tilsættes med 1-2 spsk af gangenTilsæt smag fx. lakridsekstrakt og granulat
Pisk kraftigt i mindst 10 mindst
Lav toppe, ca 80 – 90 stk med sprøjtepose og bag dem på varmluft 100 gr.i ca 5 kvarter. Anvend bagepapir.
Skal afkøles let inde de kan tages af papiret.
Gemmes under tætsluttende låg.. Står de for længe ( et par timer) uden dette vil de opsuge fugt fra luften og blive kedelige.
Vegansk Gulerodskage fra Piskeriset.dk
3½ dl mel1½ tsk bagepulver2 dl brun farin2½ tsk kanel1½ tsk stødt nellike1 tsk stødt ingefær2 dl ananasjuice2 spsk rapsolie150 g revne gulerødder1 stor håndfuld valnødder, hakkedepyntes med glasur af flormelis, citronsaft og revet citronskalRør hvedemel, bagepulver, brun farin og krydderierne godt sammen. Tilsæt juice og olie og rør det til en ensartet masse. Vend gulerødder og valnødder i dejen. Hæld dejen i en smurt form og bag den ved 200 grader i ca. 30 minutter.Lad kagen afkøle og pynt den med et godt lag glasur.Note: Jeg sneg mig til en enkelt mundfuld, og kagen smagte ganske godt. Nu er jeg ellers fan af at pynte gulerodskager med et gavmildt lag flødeostecreme, men dette var nu også en fin løsning. Du kan også købe flødeoste-erstatningsprodukter, som veganere kan spise, så kan du ikke forestille dig en gulerodskage uden flødeostecreme, så smut forbi en helsekost og køb en bøtte af erstatningsproduktet og lav en flødeoste-wannabe-creme.
Vegansk Chokoladekage fra Piskeriset.dk
3 dl hvedemel2 dl rørsukker1½ dl kakaopulver2 tsk bagepulver2 spsk rapsolie3 dl havredrik½ tsk vaniljesukker1 spsk lakridspulver et lille knips saltflormelis til pyntRør hvedemel, rørsukker, kakao, bagepulver, salt, vaniljesukker og lakridspulver i en skål og tilsæt derefter olie og havredrik. Rør dejen godt sammen og hæld den i en lille smurt form. Bag kagen ved 200 grader i ca. 30-40 minutter. Lad den afkøle og pynt den derefter med flormelis.
Knækbrød
Hjemmebagt knækbrød1 dl af både havregryn, sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner og græskarkerner blandes med 3,5 dl mel og 1 tsk bagepulver. Bland med 2 dl vand og 1 dl rapsolie. Del portionen i 2 og rul hver ud mellem 2 lag bagepapir til en størrelse der passer til din ovnplade.Skær evt ud i 16-20 firkanter inden det bages i 15-20 minutter ved 175 gr. varmluft.
Mormor boller
7 dl lunkent vand, 1,5 pk gær, 2 tsk salt, 50 gr, sukker, 1,5 dl.olie, 2 æg og ca. 1500 gr. mel. Alt æltes godt og rulles ud til tebirkes – ca. 50 stk, bager ved 220 gr.Det bemærkes at der ikke var overflødig tekst i hendes koge/bagebog. Hvordan det blandes hvor lang bagetiden er hen i retning af “det ved alle husmødre” og ellers så må de prøve sig frem.
Vegansk Mumskager – ved ikke hvor jeg har dem fra
Mumskage:100 gr paranødder – 2 dl hasselnødder – 12 bløde dadleralt blendes og tilsættes korn fra en vanilestang, presses i en tærte form og stilles til side.
En pose frost blandet frugt blendes med 2 dadler og smøres over bunden,. Derover banan i skiver og hæld over en banding af chokolade og ren, usødet mandelmælk. Ryst formen så væsken fordeles og kagen nydes afkølet.
Lakrids snaps
1 fl. snaps, 45 gr lakridsrod i småstykker, 12 gr. kanelstang, 6 gr kardemomme i småstykker, 6 gr. ingefær og 3 gr stjerneanis også i småstykker trækker i ca. 4-5 dage.Filtreres – og skal igen stå et par uger inden den filtreres igen.Og så er den færdig – Håber der lidt tilbage til jul.Opskriften fandt jeg i den lokale avis.
Ingefær snaps
1 ingefærrod -1 rød frisk chilli- 1/2 dl råsukker – 1 fl. Brøndums snaps eller Vodka.Ingefæren rives, ialt ca 4-5 spisesker. Flæk chillien og fjern kerner. Bland med råsukker og alkohol i et glas. Ryst det sammen. skal trække i 4-6 dage. Filtrer blandingen og spæd evt. med mere alkohol.Den smager bare rigtig godt
Vegansk Mirakel Mayo
1 dl neutral sojamælk blendes med 2 tsk. citronsaft – 1 tsk. dijonsennep – 1 tsk. havsalt – 1 fed hvidløg – 1/4 tsk. karry – evt. en knivspids Sort saltvigtig derefter. der SKAL anvendes en stavblender. Lad 1 dl neutral olie glide langsomt langs blenderstaven ned i Sojamælken. Olien forsvinder langsomt i en hvirvelstrøm og mayoen får sin rette konsistens. Kan yderligere smages til.
Rabarber/ingefær marmelade
1,5 kg rabarber skåret småt stilles lunt en nat drysset med 1 kg sukker.Koges i 15 minutter sammen med 1 hel skrællet ingefær. Husk jævnlig omrøring. Tilsæt 100 gr findelt syltet ingefær og lidt af lagen. Tilsæt Melatin efter anvisning rørt ud i 1 dl koldt
vand. Koges kraftigt i 2 minutter. Ingefæren tages op og der skummes og fyldes på atamonskyllede glas